Ayurvedisk trening- og ayurvedisk treningsprogram

“Jeg håpet på at jeg kanskje skulle bli treningsnarkoman, men nei. Å sitte på en ergometersykkel en time er ikke gøy! Og jo mer du trener, jo mer misfornøyd og selvopptatt blir du. Det er direkte helseskadelig.”
Anne-Kat. Hærland

Kjenner du deg igjen i Anne-Kat Hærlands sin historie. Har du dårlig erfaring med trening? Ønsker du en treningsform som gir overskudd, lykkefølelse, lite eller ingen skader og som gjør at du takler stress bedre. Da er ayurvedisk trening noe for deg.

Fysisk trening blir for mange sammenlignet med hardt arbeid, tungt slit og gjerne vanskelig å komme igang med. Frykt for belastningsskader, ubehag og at man de første øktene føler stivhet og ofte langvarig gangsperr (opphopning av melkesyre) i muskulaturen kommer i veien. Når man blir eldre, reduseres den fysiske energien og overvekt, fysiske svakheter og manglende tiltakslyst blir årsak til fravær av fysisk trening eller mosjon. Ca 50% av alle barn opplever sin første utilstrekkelighet eller nedtur via idrett på skolen. ”Gymtimen” blir ofte den timen de gruer seg til mest av alt på skolen.

I de gamle ayurvediske skriftene finner man nedtegnet kunnskap som gir en dypere forståelse av koordinasjonen mellom sinn og kropp. Prinsippene er universelle og er lett å overføre til trening og mosjon. Trim og trening kan oppleves som velvære, gi lykke og harmoni. Vi må bare finne ut av hva vi skal gjøre for å oppnå dette.Det er mulig å oppnå en lykkefølelse hver gang man mosjonerer eller trener. Lykke, harmoni og velvære bør være målsetningen for hver eneste treningsøkt.

Hva gjør Ayurvdisk trenig: Ifølge Charaka (klassisk Ayurveda forfatter) gir fysisk trening letthet, økt arbeidskapasitet, styrke, toleranse overfor vanskeligheter, utskillelse av urenheter og stimulering av fordøyelsen. Ayurvedisk trening skal gi en bedre koordinasjon mellom kropp og sinn. Den beste måten å oppnå dette er å puste med nesen, ikke pust med munnen når du trener. Du må begynne trenings økten med lav intesitet og avslutte økten rolig. Din puls skal ikke kommer over 50% av din maks puls.

Hvordan finne din maks puls? Den enkleste måten å finne maks puls  er  å benytte en formel som sier “220 – din alder = maks puls ( feks om din alder er 40 år , da er formelen 220 – 40 år = 180 er da din maks puls). Dette stemmer for de fleste, men det kan variere fra person til person. Den sikreste måten er å ta en fysisk test på et helsestudio. Om du er usikker, lider av en sykdom eller bruker sterke medisiner, ta kontakt med din lege før du tar testen.

Hvordan finne din hvilepuls? Den beste tiden å finne hvilepuls er om morgenen. Legg 2 fingre ved pulsårene på hals eller håndledd, tell antall pulsslag i 10 sekunder og gang antallet med 6 = din hvilepuls. Du kan også bruke pulsklokke.

Når du ikke skal trene. Det er en god vane å begynne dagen med å måle din hvilepuls. Skriv ned din hvilepuls hver morgen, det er en fin måte å følge med din personlige trenigsutvikling. Om du har en stor variasjon fra en dag til neste + eller – 10, bør du ikke trene den dagen. En liten tur i rolig tempo er nok da. Vi anbefaler at du ikke trener de 3 første dagene ved menstruasjon.

Den beste tiden å trene på. Ta hensyn til den ”biologiske klokken” – kroppen tåler mest og er mest utholdende i kaphatid (06:00 – 10:00 eller 18:00 – 22:00), morgenen er den beste tiden. Turgåing er den mest ideelle form for mosjon fordi det balanserer både vata, pitta og kapha. Vata – typer blir beroliget,  Pitta – typer blir avstresset, Kapha – typer blir stimulert og føler letthet.

Hvordan følge med på egen puls. Den beste måten er å bruke pulsklokke, om du ikke har det må du selv følge nøye med på din egen pust. Målet her er at musklene har tilstrekkelig tilførsel av oksygen. En fin måte å følge med på dette er om du trener sammen med en annen. Om du kan snakke med den du trener med uten å  hive etter pusten, er du innenfor. Eller du kan telle antall skritt du tar på 1 innpust og 1 utpust. Om du klarer 20 skritt på 1 innpust og 1 utpust er du i veldig god form. Det normale er 10-12 skritt på 1 innpust og 1 utpust.  Jo mere du trener jo bedre blir du. Du kan øke farten gradvis men pust kun via nesen. Du må ikke bli utålmodig.

Målsetninger og holdninger for hver treningsøkt: Målet med å trene ayurvedisk er å skape glede, gi lykkefølese, skape harmoni i kroppen. Vi ønsker å redusere stress ikke skape stress. Ved å trene riktig vil du unngå opphopning av frie radikaler i kroppen. Lag egne trenigsmål, hva ønsker du å oppnå, skriv det ned. Men husk at du fortrinnsvis konkurerer kun mot deg selv istedenfor andre. Vær opptatt av prosessen isteden for målet. Du kan endre litt på våre kulturelle indoktrinering av å være best, utvikle ens eget personlige potensiale.

Utvikle vårt personlige potensial – Naturlig eller med kunstig hjelp? Ikke bare toppidrettsutøvere bruker doping for å nå sine mål. Doping skaper ofte hurtig vekst og en illusjon av uovervinnelighet. I virkeligheten skaper doping en disintegrasjon mellom sinn og kropp og fører over tid til alvorlige ubalanser og psykiske forstyrrelser.

Velg mosjon eller treningsform ut i fra din sinn/kropps-konstitusjon. Hvilken sport/mosjonsform du velger du? Hvor ofte du trimmer/trener du? Ikke alle liker den samme form for trening, i ayurveda deler de inn i 3 kropstyper.

Vata personer:

Er tiltukket av: Badmington, bordtennis, sprint, aerobic, dans og ballett

Sport som balanserer vata: Lett jogging, spaserturer, sykling og svømming.

Pitta personer

Er tiltrukket av: Fjellklatring, tennis, skøyteløp, skiløp/alpin, surfing, vektløfting, fallskjermhopping og kampidretter

Sport som balanserer pitta: Skiløp, svømming, surfing, badmington, sykling og golf

Kapha personer:

Er tiltukket av: Baseball, football, ishockey, bueskyting, golf, sykling, fjellturer og riding

Sport som balanserer kapha: Tennis, badmington, roing, loping, svømming,terrengløp, aerobic og gymnastikk

Hvilken type er du? Ta test her

Hvordan puste riktig: I ayurvedisk trening anbefaler vi at du puster med nesen, ikke med munnen. Ocean Sounding Breath er en fin måte å lære hvordan en skal puste riktig. Om du ikke kjenner øvelsen gå til http://www.youtube.com/watch?v=wHyZLtnobkU.

Hvordan utfører du Ayurvedisk trening? De 6 faser i trenigsøkten

1) Oppvarming – Deles i to faser 1) og 2) først en yoga øvelse som heter Sun salutation så litt lettere bevegelse med fokus på pust. Sun salutation er en unik ayurvedisk oppvarmings-øvelse som integrerer sinn og kropp på en meget effektiv måte. Det er en mange tusen år gammel teknikk. På 10-12 minutter forberedes kroppen til aktivitet raskt og effektivt og øvelsen strekker og stimulerer alle hovedmuskelgrupper i kroppen, mykner opp ledd, masserer de indre organer og stimulerer alle marmapunkt i kroppen. De 108 marmapunktene i kroppen er bindeledd mellom sinn og kropp. Øvelsen stimulerer Prana fordi man puster riktig hele tiden. Om du ikke kjenner sun salutation gå til http://www.youtube.com/watch?v=yuvfHTaftLQ.

2) Hvilefasen – Er andre del av oppvarmingen. Denne fasen er preget av et lavt aktivitetsnivå, men et høyt pustenivå. Ved å starte på denne måten opparbeides et O2 overskudd i muskulaturen, samtidig som det foregår en utrensing av slaggstoffer (frie radikaler), som kan ha opparbeidet seg fra forrige trening eller fra tidligere. Muskulaturen blir forberedt på aktivitet, blir renset og blir innsprøytet med energi (prana). Forrige trenings opphopning av stress-molekyler (frie radikaler) blir byttet ut/fjernet og erstattet med den nye flommen av O2. Husk pusten, tren rolig med focus på å puste riktig,  ikke  over 50% av maks puls. Denne fasen varer i ca 10 minutter så går man videre over i oppmerksomhetsfasen.

3) Oppmerksomhetsfasen – Nå starter du med selve treningen. Den etabler grønt lys for velvære, balanse, hvile, riktig pust, fokus/oppmerksomhet på teknikk, bevegelse eller form. I denne fasen lytter man til kroppens signaler. Treningen skal være gledesfylt og man skal føle velvære, ha et overskudd og opprettholde balanse samtidig som man skal ha en riktig puls og pustefrekvens. Under denne fasen skal man øke aktiviteten til den såkalte OTR-fasen (Optimale Trenings Raten) hvor pulsen øker litt. Man bruker en formel som følger:  220 – alder + hvilepulsen / 2.  Denne formelen gir et ganske nøyaktig bilde av hvilket nivå du bør legge treningen din på og viser hvordan du kan utøve en aktivitet som fører til at kroppen er i stand til å kvitte seg med slaggstoffer samtidig som du kan oppnå økt kapasitet og fremgang underveis. Bryter man denne grensen overbelastes kroppen og man bryter ned kroppen over tid.

4)Utøvelsesfasen – Øk aktivitet etter ønske, varighet og målsetning. Når alle de fire monitorene er tilfredstilt i oppmerksomhetsfasen er følgende elementer tilstede. Man nyter aktiviteten fordi pustefrekvensen og hjerterytmen jobber på et balansert nivå som oppfattes som perfekt. Ens bevissthet er klar og årvåken og utøvelsen utføres med riktige bevegelser og perfekt koordinasjon. Man føler også den såkalte ”Peak experience” eller ”Runners High”, som stimulerer til økt yteevne og økt aktivitet. Den økte aktiviteten reguleres av ens egen følelse. Om man klarer å utføre høyere aktivitetsnivå og samtidig opprettholde denne gode følelsen så gjør man det. Med en gang man oppdager at man mister opplevelsen av ”Peak Experience”, så reduseres aktiviteten inntil man finner nivået hvor alle indikasjoner på balanse er tilstede. Man kan holde på så lenge det føles naturlig og det hele er behagelig. Over tid vil man merke at resultatene blir bedre samtidig som puls og fysisk anstrengelse reduseres. Dette stimulerer til økt treningsmengde og alt foregår lett og behagelig etter prinsippet:”Gjør mindre og oppnå mer”

5) Nedtrappingsfasen – Man avslutter ved å gå tilbake til hvilefasen og holder pulsen på dette nivået i passelig tid, ca. 10-15 minutter. Hvilefasen = din optimale treningspuls – 30

6) Avslutning – Den endelige avslutningen er to – tre runder med Soløvelsen – Sun Salutation. Kroppen liker ikke brå overganger. En gradvis nedtrapping forbereder kroppen, sinnet og bevisstheten på en annen form for aktivitet samtidig som man gradvis gjør seg ferdig med den forrige formen for aktivitet. Dette skaper en naturlig tilnærming til et høyt fysisk aktivitetsnivå uten stress og unaturlighet, likeledes som vi avlutter en slik form for aktivitet gradvis. På denne måten blir både sinn, kropp og bevissthet oppmerksom på alle fasene og alt foregår i overenstemmelse med kroppens egen yteevne og dens egne begrensinger

Progresjon ved ayurvedisk trening kontra konvensjonell trening

De fleste presser seg for hardt og skaper frie radikaler i muskulaturen via for stor opphopning av melkesyre. De skaper videre frie radikaler via for stor belasting av hele det respiratoriske systemet. Dette skaper en splitting av sinn og kropp hvor viljen skal overstyre kroppens signaler istedenfor å lytte til kroppens behov. Dette fører utøveren videre nedover i en negativ spiral i forholdet mellom sinn og kropp og  mister kontakten med kroppen. Utøvelsen bygger ikke intim kontakt mellom sinn og kropp men det motsatte. Den ayurvediske treningsmetoden skaper intim kontakt mellom sinn, kropp og bevissthet, øker prestasjonen progressivt over tid uten å skape ubalanser.

Når du starter med ayurvedisk trening ved kun å puste via nesen, kan du oppleve at du produserer en del slim. Derfor anbefaler vi at du drikker mye lunket eller varmt vann. Ayurveda har en del urter som kan styrke dine lunger å bronkier. Klikk her hvis du ønsker du å lese mer om hvordan du kan styrke luftveiene med urter.

Leave a comment